top of page

Milieu sparen

Hoe kan huis automatisering u daarbij helpen?

Iedereen heeft tegenwoordig apparaten met een afstandsbediening in huis, maar niet iedereen weet hoeveel die apparaten aan stroom consumeren terwijl ze wachten op u om de afstandsbediening in te drukken om hun uit hun slaapstand te bevrijden. Ze weten al helemaal niet dat het midden in de nacht is en dat u met uw gezin lekker onder de wol ligt en helemaal die apparaten niet nodig heeft. Daarnaast hebben we bijna allemaal mobiele apparaten als smart phones en tablets die opgeladen moeten worden. Maar als die opladers zonder apparaat aan de stroom liggen gebruiken ze nog steeds energie!

Home Theater System

Hoe kan je dit doen?

Nu kun je eenvoudig een verdeeldoos met schakelaar installeren en waarmee je als je de tv uitzet de stroom ook van de andere apparaten afschakelt en waneer je weer TV wil kijken zet je de stroom er weer op. Zo kost het je hoog uit éénmalig 10 euro om jaarlijks 55 euro te besparen.

Belangrijk is natuurlijk dat je niet vergeet dit te doen. Maar er is nog een probleempje. De decoder van je TV provider en ook je TV zijn vergelijkbaar met je computer en moeten eerst opstarten, wat wel tot 60 seconden kan duren, waardoor je net het eerste deel van het journaal mist. Om deze reden heb ik een slimme plug gekoppeld aan mijn Homey en een aantal flows gemaakt die mij helpen stroom te besparen.

Om 19:55 meld Homey ons dat het journaal zo begint en schakelt de slimme plug in. Ruim voor 20:00 staat de TV paraat en aan. Wanneer wij naar bed gaan en de lamp in de kamer uitdoen krijgt Homey (via een slimme schakelaar achter de wandschakelaar) het signaal om de slimme plug van de TV-hoek uit te zetten. Overigens zet Homey dan en passant een hele boel apparaten zonder stroom, maar daar over meer in een latere post. Homey weet ook wanneer er niemand thuis is en laat dan gewoon TV-hoek met rust.

Gebruikte componenten:

- Neo Coolcam Z-Wave smart plug 
- Benext Z-Wave Dimmer
- Athom Homey

bronnen:
[1] - Centraal Buro voor Statistiek 
[2] - Stroomdossier (World Information Service on Energy)

Stand-by toetsen 

Een duurzamer land

Vandaag een korte uitleg hoe ik gemakkelijk energie kon besparen en dit met domotica nog makkelijker en net iets slimmer kon doen.

Mijn TV hoek (TV, Dolby surround systeem en Telfort kastje) bleek zo'n 35 watt te gebruiken in standby stand. Nu zijn mijn vrouw en ik heel gewone TV kijkers en gaat meestal om 20:00 uur de TV aan voor het NOS-journaal en ca 23:00 weer uit.

Dus zat ik denken, eigenlijk staan die apparaten pakweg 21 uur per dag nutteloos te wachten op onze afstandsbediening om meteen aan te kunnen springen. 21 uur per dag, 365 dagen per jaar consumeren ze dus 35 wat en dat is ongeveer 270 kW wat overeenkomt met bijna 55 euro per jaar. Stel je eens voor dat 10% van de 7,7 [1] miljoen huishoudens in Nederland dit energie verbruik zouden besparen, dan zou dat 0,5% van alle steenkool opgewekte energie (37 miljard kWh) in Nederland zijn. [2]

homey_product_front.jpg
bottom of page